Litterære arrangementer :: Reportage fra “Litt Fest Rudersdal”

Skærmbillede 2018-06-29 kl. 09.13.44.png

Lørdag d. 26.05. blev Litt Fest Rudersdal afholdt for første gang nogensinde: Den første litteraturfestival i Rudersdal Kommune – og nøjs, for et program! Jeg var med hele dagen, og selvom deltagerantallet lod noget tilbage at ønske, så kan jeg ikke få armene ned over initiativet – og så helt herude i provinsen! 🙂

 

Skærmbillede 2018-05-26 kl. 21.09.26

Skærmbillede 2018-05-26 kl. 21.12.04.png

Dagen begyndte med borgmestertale og mini-koncert med elever fra Birkerød Musikskole. Herefter gik jeg til frivilligscenen, hvor børnebibliotekar Kirsten Havelund fortalte om børn og læsning. Hjemme hos os læser vi, sjovt nok, en hel del, og den knap 3 årige har virkelig også taget bøgerne til sig. Kirsten Havelund talte især varmt om dialogisk læsning, som stimulerer børnenes nysgerrighed og ikke mindst deres sprog. Og det ér virkelig skægt at læse bøger med børn og tale med dem om, hvad de kan se på billederne, for de opdager mange flere detaljer, end man selv gør, og de er ekstremt gode til at huske fra gang til gang. Desværre blev jeg nødt til at gå før tid fra foredraget, fordi jeg havde billet til Jesper Wung Sung på Litteraturscenen – lidt mere tid mellem de programsatte events kunne være godt, så man kan nå fra et sted til et andet – og få en god plads.


Jesper Wung Sung har virkelig været i vælten siden udgivelsen af ‘En anden gren’ i september 2017, og han trak da også næsten en fuld sal. Jeg må med skam melde, at jeg ikke har fået læst bogen endnu – den står på min alenlange TBR, og lysten til at læse den er ikke blevet mindre efter at have overværet interviewet på Litt Fest Rudersdal.
Wung Sung fortalte om, hvordan han arbejder som romanforfatter. Blandt andet fortalte han, at han har 30 (!) ringbind stående med romanideer – ét bind til hver ide. Og ringbindet med Ingeborg og Sans historie havde stået på hans hylde 20 år, så den har været længe undervejs.

Frk. Borch anbefaler Jesper Wung Sung en anden gren

Desuden fortalte Wung Sung, at han fik meget af stoffet til romanen fra sin farfars søster, der kunne berette om, hvordan hendes far, San, var som menneske. Det var virkelig interessant både at høre om Wung Sungs proces, men også mere om den specielle historie, der tegner hans families fortid.


Frk borch anbefaler liv nimand duvå vi var vel helte thomas korsgaard en dag vil vi grine af detDen næste event, jeg deltog i, var interviewet med Liv Nimand Duvå og Thomas Korsgaard. Dagen inden festivalen havde jeg lånt og læst Korsgaards anden roman ‘En dag vil vi grine af det’, den selvstændige fortsættelse til debutromanen ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’, som jeg også læste på en dag, da den udkom i februar 2017. Jeg havde forsøgt at få fat i Liv Nimand Duvås ‘Vi er vel helte’ i den lokale boghandel, men uden held, så hun var helt ukendt for mig.

De to forfattere har det til fælles, at de begge komme fra hjem med store sociale problemer. Liv Nimand Duvås roman handler om pigen Billie, der bliver forælder for sin alkoholiserede far. Korsgaards romaner kredser om drengen Tue, der vokser op i en familie uden for Skive, hvor moren kæmper med depressioner, mens faren ikke går af vejen for at ‘hærde’ sine børn med såvel fysisk som psykisk vold.

Det fungerede sindssygt godt at have de to forfattere samlet, fordi de hver især bidrog til at uddybe problemstillinger og tematikker i hinandens værker, og oplæsningerne fra deres værke var SÅ stærke! Det var meget inspirerende – og en dygtig og velforberedt interviewer.


Herfra hoppede jeg til Rudersdalscenen for at høre om LOVEBOOKS; en genre, jeg aldrig læser … og det er ikke bare noget, jeg siger. Her var de to bibliotekarer Janette Flatman og Anette Liebmann særdeles veloplagte, og det var et imponerende katalog af kærlighedsbøger/knaldromaner, de kunne fremlægge med underlægningsmusik, kyskager og endda en lille boggave til sidst. Det er ikke sikkert, jeg nogensinde får læst nogle af de bøger, de anbefalede, men jeg hylder engagementet, initiativet og den omfangsrige forberedelse, der må ligge bag deres indslag.

Mhairi McFarlane Frk borch anbefaler

 


Fra knaldromanerne gik jeg videre til det sidste programelement på Litteraturscenen: Maren Uthaug, og det var et fyrværkeri at slutte med! Jeg har kun læst hendes seneste roman ‘Hvor der er fugle’, som udkom i maj 2017 (læs min begejstrede anmeldelse her), og så elsker jeg hendes striber, som jeg ser hver dag, når jeg vender et nyt blad i min ‘Ting jeg gjorde’-kalender.

Frk Borch anbefaler Maren uthaug Hvor der er fugle Litt fest rudersdal

Det var en stor oplevelse bare at høre hende fortælle om byen Uthaug og fyrtårnet i byen, der også spiller en stor rolle i ‘Hvor der er fugle’. Hun fortæller enormt levende og morsomt, som man nok kan forestille sig, når man kender hendes striber. Jeg havde håbet på, at interviewet i højere fra ville kredse om selve romanen og dens indhold, men det blev fokuseret mere omkring Maren Uthaugs familiehistorie, hendes tilhørsforhold til Sameland og Norge og om skæbner i hendes familie. Og det var ikke fordi, det ikke var interessant. Jeg ville bare gerne havde gravet endnu mere i de skæbner, vi møder i bogen. Dog var det interessant, at Fede i bogen i følge Uthaug selv er modelleret 1:1 over hendes oldefar Niels, der eftersigende, stort set, er stamfader til alle i byen Uthaug 🙂


Det er en kæmpe bedrift at stable sådan en event på benene, og det ærger mig helt vildt, at deltagerantallet ikke var helt i top. Det kan være, at det var det gode vejr, der trak mere end det gode initiativ og de sindssygt gode forfattere (ikke at jeg forstår det), eller det kan være, at det, at en inferiør person i den danske kongehus fyldte 50 trak mere (og det forstår jeg slet ikke). Det skal imidlertid ikke afholde mig fra, fra mit perspektiv, at erklære Litt Fest Rudersdal 2018 for en succes. KÆMPE klap på skulderen til alle de frivillige og alle bibliotekarerne, der gjorde enormt arbejde og som strålede af stolthed  – godt gået!!! 

Jeg kommer gerne igen til Litt Fest Rudersdal 2019! 🙂 

Frk. Borch

One thought on “Litterære arrangementer :: Reportage fra “Litt Fest Rudersdal”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s